Inge og Lise anbefaler til sommerlæsningen

Hvad læser vi egentlig selv, når vi ikke er trukket i arbejdstøjet? Få svaret her når vi hver uge i ferien anbefaler vores egne favoritter til sommeren.

Af Sonja Larsen

Inge anbefaler

"A Litte Life" af Hanya Yanagihara

En mursten af en roman, der ikke bare er tung at slæbe med i tasken, men også sætter sig så tungt på hjertet at det næsten er uudholdeligt til tider (men altså – på den gode måde). Fortællingen følger fire venners liv, venskab, kærlighed og nogle gange også udfald igennem hele deres voksenliv, og er så fint, så smukt, så troværdigt og så helt igennem uforglemmeligt skruet sammen at når du vender sidste side, så vil du undre dig over hvor de 700 sider blev af. Det er en bog du næsten skal unde dig selv i denne lyse tid af året, for tro mig – du får brug for det glade solskin til at lette stemningen undervejs! 
 

"Starling House" af Alix E. Harrow

I Starling House bor byens særling. Ham ingen kender, ingen ser, men som alle taler om. 
I en by hvor alting er i forfald og det eneste der rigtigt trives er sladder og uheld, tager Opal et overbetalt rengøringsjob i Starling House – hun ved godt, hvad man siger om huset og dets beboer, men pengene fejler ikke noget. Det er jo også bare et job.
Men Starling House er mere end bare et hus der i generationer har været hjem til en familie, der ikke rigtigt er en familie i en by, der har glemt sin egen fortid – og Opal er meget mere involveret end hun har lyst til at være. 

"The Last Binding" af Freya Marske

A Marvellous Light, A Restless Truth & A Power Unbound

Jeg tilstår gerne at der gik lidt tid inden jeg overhovedet blev opmærksom på denne serie – da jeg så endelig fik øjnene op for den forsvandt alle tre bøger som dug for solen på ingen tid, for jeg var vældig underholdt hele vejen igennem af en af de bedste grupper af karakterer jeg har mødt i litteraturen i år. Uventet humoristisk, uventet spicy og med en magisk verden der på mange måder minder om Harry Potter (for voksne, absolut for voksne!), men med skæve, mageløse regler fanget et sted mellem virkelighed og det, ja, uventede. 

Lise anbefaler

"Harry Quebert"-serien og "Bogen om Baltimore-familien" af Joël Dicker

Alle er velskrevne romaner med mange personer og sidehistorier, men med et omdrejningspunkt af opklaringsarbejde. Forfatteren Marcus Goldman er god til at undersøge og tale med folk, for derefter at stykke brikkerne sammen i puslespillet. I den første bog tager Marcus ned til sin forfatterven og mentor Harry for at skrive en opfølger til sin meget berømte første bog. Det er svært, og da Harry bliver tiltalt for et 33 år gammelt drab, bliver Marcus endnu mere presset. Han vil finde frem til sandheden om, hvad der skete dengang. Den unge pige er fundet begravet i Harrys have, så bevisbyrden er imod ham. I Alaska Sanders-sagen finder Marcus beviser, der gør at politiet er nødt til at genåbne en 11 år gammel sag. Marcus er overbevist om, at en forkert person er blevet fængslet i sagen. I Bogen om Baltimore-familien får vi alle tråde samlet på fineste vis, og jeg anbefaler derfor at man slutter med den. Godt sprog, skønne hovedpersoner, overraskende drejninger i handlingen. Kræver at man kan holde styr på personer og afvigelser i handlingen. Men oplevelsen er al læsetiden værd. 

”Jernulven" og "Sølvstruben" af Siri Pettersen

19 årige Juva er ud af en blodlæser-familie, men hun ønsker for alt i verden ikke at være som dem. I stedet er hun blevet ulvejæger, og senere lærer hun at dræbe de ulve-syge: mennesker, der får tænder som et rovdyr og i en blodrus dræber de mennesker, der er i nærheden. Snart må hun alligevel påtage sig rollen som både overhoved for sin slægt og for blodlæser-lauget. Det giver udfordringer at være ung og skulle være en del af et politisk spil, hun intet kender til. Samtidig har hun fået ansvaret for blodlæsernes hemmelighed, som Vardari – de evigt unge – vil gøre alt for at få fingrene i. I bog to bliver det alvor for hende, og hun får endnu større problemer end hun havde før, da hun gennemskuer en plan, der skal gøre hele byens indbyggere syge. Bog 2 slutter med en seriøs cliffhanger.

”Øvelser i mørke" af Naja Maria Aidt

Om en kvindes kamp for at komme ud af sit eget mørke. Hun har fået PTSD og langsomt fortæller hun om det kæmpe arbejde det er for hende blot at eksistere og have en hverdag, og ikke mindst: at arbejde med sine traumer. En meget alvorlig og trist historie, der gør indtryk, fordi man er med hende hele vejen, også når de 2 skelsættende situationer i hendes liv bearbejdes. Man sidder tilbage med tanken: det kunne ske for hvem som helst. Det kunne være en virkelig historie. Hun var bare så uheldig at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.