Voksne

Bibliotekaren anbefaler: Pride 2024

Junimåned er pridemåned, og det er dermed den perfekte anledning til at læse nogle gode bøger, hvor der er fokus på LGBTQ+-personer. Her finder du nogle af bibliotekarens favoritter.

Af Anne Cecilie Holk Pedersen

Tags

Inspiration LGBTQ+

Anne Cecilie anbefaler: 

Fatima Daas: Den yngste

En skarp og poetisk roman, der leger med sprog, form og virkelighed. En stærk fortælling om identitet, og om at ville passe ind – men ikke for enhver pris. Bogen vakte ret stor debat ved sin udgivelse i Frankrig i 2020, og den indeholder da også en masse vigtige emner. Daas giver os et perspektiv på verden, et indblik i et liv, hvor man ikke ofte bliver inviteret med ind. Hun er algerisk-fransk, muslim og lesbisk. Bogen er består af en række kortere tekster, der hverken kan kaldes for kapitler eller digte. Det er nærmere små erindringsglimt, dagbogslignende bekendelser og lyriskklingende prosa.

Simone de Beauvoir: De uadskillelige

Den lille og genopdagede perle fra franske Simone de Beauvoir fortælles af Sylvie, der vokser op i Paris, og som udvikler et venskab med den jævnaldrende Andrée. Kortromanen følger de to piger, og deres vej igennem teenageårene og ind i voksenlivet og de komplicerede følelser, der opstår imellem dem. 

Travis Baldree: Legender & Latte

Denne lille hyggelige fantasyroman er nu blevet oversat til dansk, så endnu flere får mulighed for at lære Viv og hendes baristadrømme at kende. Ork-krigeren Viv er træt. Træt af at fare land og rige rundt efter dusører og banditter. Hun vil lægge sværdet på hylden og i stedet – til sine med-dusørjægeres store overraskelse – åbne en kaffebar i en lille by, hvor ingen har hørt om kaffe. Hun finder hurtigt ud af, at det er lettere sagt end gjort, men med lidt hjælp fra succubussen Tandri, nissen Cal, rottemanden Thimbl og en god portion stædighed begynder hendes drøm langsomt at tage form.

Inge anbefaler: 

Maggie Stiefvater: Dreamer Trilogy

Inden du læser denne serie synes jeg bestemt du skal kaste dig over "The Raven Cycle", som også er en helt igennem dejlig serie, der foregår inden "The Dreamer" og grundigt introducerer langt de fleste personer du også møder her. 

Ronan er en Dreamer, en skaber, der kan trække drømme ind i virkeligheden. Han er på vej til at opdage at han ikke er den eneste, og at Dreamers bliver jagtet af en hemmelig organisation på grund af en profeti. En profeti hvori drømmen overtager og ødelægger virkeligheden. 

Bare læs den! Begge serier! Og god fornøjelse med dem!

Freya Marske: The Last Binding

Jeg tilstår gerne at der gik lidt tid inden jeg overhovedet blev opmærksom på denne serie – da jeg så endelig fik øjnene op for den forsvandt alle tre bøger som dug for solen på ingen tid, for jeg var vældig underholdt hele vejen igennem af en af de bedste grupper af karakterer jeg har mødt i litteraturen i år. 

Uventet humoristisk, uventet spicy og med en magisk verden der på mange måder minder om Harry Potter (for voksne, absolut for voksne!), men med skæve, mageløse regler fanget et sted mellem virkelighed og det, ja, uventede.