OL i bøger
OL står for døren, og derfor har den sportstossede bibliotekar været rundt på hylderne for at finde de bedste bøger inden for forskellige olympiske sportsgrene. Her kan du få inspiration til sommerens sport-læsning.
Af Patrick Blåbjerg Thomsen
Cykling
Lad os starte med en dansk medaljetager ved OL i Rio 2016. Jakob Fuglsang stod for en forrygende præstation sammen med resten af det danske hold, der var draget til sambalandet for at cykle metal hjem til Danmark.
Det blev en flot sølvmedalje, som stadig er et af de største resultater i Fuglsangs karriere. I bogen ”Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje”, kan du læse om Fuglsangs rejse fra mountainbike og videre mod toppen af international cykling.
Tennis
Det er svært at tale om tennis uden at nævne en af de største spillere nogensinde: Serena Williams. Hun har været en stor stjerne og en stærk karakter både inden for og uden for stregerne. Den danske journalist Anders Haahr Rasmussen har skrevet en fantastisk bog om Williams som tennisspiller og kulturelt ikon.
Det hele starter ved finalen i US Open i 2018, der endte i en skandale af sportshistoriske dimensioner og en rasende Serena Williams. Anders Haahr Rasmussen kommenterede kampen uden at forstå dybderne af den konflikt, der opstod mellem Williams og kampens dommer.
For at forstå, hvad der har formet Williams og den vrede, som fik udløb i den dramatiske finalekamp, rejser han til USA og undersøger Serena Williams’ familiehistorie. Fra farmorens flugt fra racistiske plantageejere i de amerikanske sydstater til Serena Williams' utrolige vej fra ghettoen i Compton og til hendes nuværende status som superstjerne.
Håndbold
Få personer har haft så stor betydning for en sportsgren som Anja Andersen. Fra profil på et af de mest succesfulde landshold i historien med flere medaljer – blandt andet OL-guld – til træner for et af de mest succesfulde klubhold i Danmark.
Selvom CV’et indeholder enorme successer har livet ikke været en dans på roser for den karismatiske håndboldkvinde. Både karrieren og privatlivet har budt på op- og nedture. I sin selvbiografi ”Det er aldrig for sent at blive den man er”, fortæller hun åbent og ærligt om sit liv og om opgøret med uønskede handlemønstre.
Badminton
Den forsvarende OL-guldvinder i badminton har en overordentlig veludviklet vilje til at vinde. Og det er netop det, der er fokuspunktet for hans biografi. Vindervilje. Foruden guld ved OL har han stået på podiets øverste trin i EM, VM, All England, Japan Open, og mange flere turneringer.
Hvad giver ham motivation til at fortsætte, når alle mål er nået? Hvordan udvikler man sådan en vindermentalitet? Og hvad skal der til for at blive så pokkers god til badminton? Alt det kan du læse om i Vindervilje.
Svømning
”Mest vindende atlet i Danmark”, står der i bio på Jeanette Ottesens Instagram-profil. Og det er ikke småting den danske elitesvømmer har vundet gennem tiden. I løbet af karrieren blev det til 53 medaljer i alverdens turneringer og svømmediscipliner. Herunder en bronzemedalje ved OL i Brasilien i 2016.
Selvbiografien fra 2021 skabte en masse debat ved sin udgivelse, da Ottesen blandt andet kommer ind på mobning i det danske svømmemiljø. Det er i det hele taget en bog, der tager dig med under overfladen i et konkurrencemiljø, hvor jagten på medaljer kræver blod, sved, klor og tårer.
Ridning
Til OL vil dressurridning blive afviklet i bydelen Versailles, hvor den franske kongefamilie levede frem til revolutionen i 1789. Det er meget passende, når vi med stor sandsynlighed kan forvente at se dronningen af dansk dressurridning til konkurrencerne. Det er selvfølgelig Cathrine Laudrup-Dufour.
Laudrup-Dufour er et af de danske medaljehåb ved sommerens OL, hvor hun skal dyste på en ny hest i forhold til seneste OL i Tokyo. I bogen ”Passage” fortæller hun om sit galopløb mod verdenstoppen, om konflikter med familien og om forretningen hun driver med sin partner, Rasmine Laudrup-Dufour.