Voksne

Forfatterstafet: Tom Buk-Swienty

Forfatterstafetten er dybdegående interviews om nogle af tidens rigtig gode bøger fra danske forfattere. Denne gang er stafetten nået til Tom Buk-Swienty, der er aktuel med sin historiske fortælling "Berlin brænder".

Af Inge Hvingelby Wittorff Olesen

Med forfatterens egne ord

I den fængslende historiske fortælling "Berlin brænder" tager Tom Buk-Swienty os med helt tæt på de voldsomme bombardementer af den tyske hovedstad under 2. verdenskrig.

Gennem danske journalisters og diplomaters øjenvidneskildringer får vi et unikt indblik i de rædsler, berlinerne oplevede, og de ekstremt vanskelige vilkår, danskerne arbejdede under.

Forfatterstafetten spurgte Tom Buk-Swienty, hvorfor der er brug for endnu en bog om 2. Verdenskrig?

"De kilder, jeg følger, er diplomater og journalister. Journalisterne var udstationerede i Berlin som såkaldte frie journalister. De havde en unik mulighed for at se sig omkring og faktisk opleve hele byen... altså de var nærmest på en kalejdoskopisk rejse gennem byen: De mødte naziregimets øverste chefer, og de mødte almindelige berlinere. Og så var de faktisk ansat til at skrive om det, de så. Så med deres øjne synes jeg, at man kan opleve den her krig forfra på en helt ny måde," siger Tom Buk-Swienty.

Se hele interviewet om "Berlin brænder": 

Meget mere om Tom Buk-Swienty

Fra Forfatterwebs portræt af forfatteren:

Tom Buk-Swienty har en særlig evne til at levendegøre historiske begivenheder, så man som læser føler, man er der. Med afsæt i historisk kildemateriale og personlige fortællinger dramatiserer han vores fortid, som i bøgerne ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als”, hvor krigen i 1864 er i centrum. Dette dramatiske vendepunkt i Danmarkshistorien tematiseres ligeledes i værkerne ”Ild og blod” og ”Til døden os skiller” med afsæt i Wilhelm Dinesens dramatiske historie. Også Verdenskrigene kommer under Buk-Swientys behandling – i ”Berlin brænder” bliver læserne vidne til Berlins fald, når vi følger fire danskere, to journalister og to diplomater, og deres liv i Berlin i krigens sidste år.