Forfatterstafet: Kim Leine
Forfatterstafetten er dybdegående interviews om nogle af tidens rigtig gode bøger fra danske forfattere. Denne gang er stafetten nået til Kim Leine, der er aktuel med romanen "Karolines krig".
Af Inge Hvingelby Wittorff Olesen
Med forfatterens egne ord
Den aktuelle roman “Karolines krig” er sidste bind i spændingstrilogien om Karoline Blicher, som vi følger fra 2013 og frem til oktober i år. Hun er blevet partileder for det højrepopulistiske Nyt Danmark og statsminister på femte år.
Karolines sympati for Putins Rusland gør hende upopulær i befolkningen og i hendes eget parti. Men Karoline er sikker på sin politik, og at hun gør det rigtige for Danmark. Og det spændingsfelt optager Kim Leine:
"Jeg mener, at det højrepopulistiske er banalt og kedsommeligt. Det interesserer mig ikke. Men jeg er utrolig fascineret af den tiltrækningskraft, det har på mange mennesker, både vælgere og politikere. Og hvordan de har deres dynamik med hinanden, som vi kan se det i mange lande rundt omkring: I Ungarn, og også i England og i USA selvfølgelig og i Italien, og selvfølgelig også herhjemme. Det er en global bevægelse, den højre-populistiske, og det, synes jeg, er virkelig fascinerende og foruroligende. Det er måske også et forsøg på at konfrontere det, jeg er allermest bange for."
Se hele interviewet med Kim Leine:
Meget mere om Kim Leine
Fra Forfatterwebs portræt af forfatteren:
Det er barske og usminkede historier, den norskfødte forfatter Kim Leine skriver frem i sine værker. Fra debutens selvbiografiske historie til hans historiske roman ”Profeterne i Evighedsfjorden” kredser Leine om mennesker, der er kastet ind i hårde livsbaner, præget af misbrug og flugt. Det er rastløse typer splittet mellem det barske og nærværende liv i Grønland og det flade Danmark. Leines fortællinger giver samtidig et fascinerende billede af det på én gang rå og dragende liv i Grønland. Forfatterskabet indbefatter efterhånden mange forskellige emner og genrer med alt fra børnebøger til horrorhistorier.