Bøger til solhverv
Det er dage som aldrig begynder, og nætter som aldrig ender. Snart er det årets korteste dag, og det bør markeres! For når vi kommer om på den anden side af den 21. december bliver dagene igen lysere. Bibliotekaren har samlet nogle bøger med sol i titlen (for nøj, hvor vi savner den) og bøger, der handler om lys og mørke. Alle bøgerne kan hjælpe dig gennem den mørke tid, hvor dagene er som kortest.
Af Patrick Blåbjerg Thomsen
Mange bruger december måned på at (gen)se Matador. Den elskede tv-serie strækker sig over 24 afsnit og er derfor en oplagt julekalender for dem, der vil svælge i gode historier. Holger Juul Hansens (kendt som Hr. Varnæs i Matador) biografi Sol – og tunge skyer er en alletiders bog at være i selskab med før, under og efter endnu et gensyn med Matador.
Hvordan passer man på sig selv, når vintermørket sniger sig ind over sindet? Det har Christina Bølling flere gode bud på. Og dem deler hun med dig i sin bog Knus din vinterdepression. Det handler blandt andet om at komme ud i det fri og få lys og om at passe godt på sig selv i den mørke tid.
Og hvorfor ikke starte med at gøre noget godt for dig selv? Læg dig med et tæppe og sofaen og und dig selv en kop varm kakao. Og tag så Marie Fiskers romantiske komedie 24 dage i december med. Nogle gange er det den slags små hyggestunder med en sød og sjov bog, der skaber allermest lys i mørket.
Den afghansk-amerikanske forfatter Khaled Hosseini bragede ind på den litterære verdensscene med sin debutroman ”Drageløberen”. For den vestlige verdens læsere har det været en åbenbaring, at gennem Hosseinis skønlitteratur få et indblik i den afghanske verden og den sårede folkesjæl, der er præget af mange år med konflikter og krig i landet. Under en strålende sol er endnu en fin bog fra forfatterens hånd, hvor håb, lys og mørke flettes sammen i en barsk historie.
”Nu rinder solen op af østerlide”, synger man stadig til morgensangen. Og det selvom forfatteren bag teksten døde i 1703. De godt 300 år, der er gået siden, har ikke slidt på Thomas Kingos tekster. Og Marianne Hesselholt har skrevet en fin roman om den danske barok-digter, som absolut kan give stof til samtale i de mørke vinteraftenener. Fra fattig væversøn til biskop over Fyn; det var ikke et kedeligt liv, han levede, den gode Kingo.
Chimamanda Ngozi Adichie er et litterært ikon i samtiden. Hun har skrevet flere bøger, som er blevet moderne klassikere. En af bøgerne, der gik forud for det store gennembrud er bogen En halv gul sol. En bog ”der gør verden større”, som Politiken skrev i sin anmeldelse.
Når sneen falder, og ilden knitrer, er det tid til eventyr. Gode, magiske og forunderlige eventyr. Heldigvis har en af landets mest legendariske forfattere skrevet en eventyrsamling til tiden, vi er i. Vinter-eventyr af Karen Blixen er en skøn bog til de mørke aftener, hvor sneens refleksion af månens lys kaster et magisk skær over verden uden for.