En guide til: Klimalitteratur & økokritik
Bekymringerne over klimaet og klimakrisen har også fundet sin vej ind i skønlitteraturen i en genre vi på dansk kalder klimalitteratur eller økokritisk litteratur. Her kan du læse mere om genrens kendetegn.
Af Anne Cecilie Holk Pedersen
Hvad er "den antropocæne tidsalder"?
Den økokritiske genre i litteraturen kan ses som en reaktion på den såkaldte 'antropocæne tidsalder' (anthropos betyder menneske på græsk). Ifølge flere geologer og klimaeksperter er vi nu trådt ind i en den nye tidsalder. Det som kendetegner den er, at menneskets påvirkning på kloden er så voldsom, at det kommer til at påvirke planeten i mange år frem.
Er du nysgerrig på klimafiktion, kan du klikke her og læse mere i denne artikel på Videnskab.dk.
Er du nysgerrig på økokritik inden for litteraturkritik, kan du klikke her og læse mere her.
Økokritik – hvad er det nu lige det er?
Økokritik er navnet på en litteraturkritisk retning, der undersøger hvilken naturforståelse en bog giver udtryk for. Den startede i USA i 1970’erne, men vandt først rigtigt frem i 1990’erne. Med de mange skønlitterære udgivelser, der fokuserer på klimaet og klimakrisen, har denne litteraturteori igen vundet indpas.
Forskeren Timothy Clark beskriver økokritik som:
“en undersøgelse af forholdet mellem litteratur og det fysiske miljø, almindeligvis set ud fra den nuværende globale miljøkrise og dens revisionistiske udfordring i henhold til givne tænkemåder og praksis” (The Cambridge Introduction to Literature and the Environment 2012)
Nedenfor finder du et udvalg af klimalitteratur, som du kan låne på biblioteket.