De bedste bøger til en Tour på sofaen
Kender du det? At blunde på sofaen med Tour de France kørende på skærmen. Lyden af kommentatorer der padler sig igennem træge etaper. Synet af smukke franske vinmarker akkompagneret af helikopterens flap-flap-flap. Tour de France 2024 er nu skudt i gang! Og de mange timer på sofaen bliver endnu bedre med en god bog, der matcher etapernes tempo og stemning. Derfor har den cykelsportsinteresserede bibliotekar fundet de bedste bøger til årets sofa-tour!
Af Patrick Blåbjerg Thomsen
Den flade etape
”Hvorfor?!”, tænker man for sig selv. Hvorfor orker nogle at gå i udbrud og køre sig selv i smadder i 150 kilometer for så at blive indhentet på de sidste hundrede meter inden målstregen. At gå i udbrud på en flad etape virker i mangt og meget som et ”Sisyfos-arbejde”.
Udtrykket stammer fra græsk mytologi, hvor figuren Sisyfos er dømt til at skubbe en kæmpesten op ad en skråning. Så snart han når toppen, ruller stenen ned, og han kan starte forfra uden nogensinde at blive færdig eller lykkes.
Og det er som regel også historien om et udbrud på en flad etape i Tour de France.
Derfor anbefaler jeg at læse Sisyfos-myten af Albert Camus. I bogen reflekterer Camus over selvmordet og over et af filosofiens største spørgsmål: er livet egentlig umagen værd at leve? Kort sagt er viljen til at leve et oprør mod det absurde og det meningsløse i tilværelsen, ifølge Camus.
Lidt ligesom et udbrud på en oplagt sprinteretape.
En anden oplagt bog er klassikeren Lykke-Per. De fem-seks timer som en flad etape varer, kan du bruge i selskab med en mand, der stræber efter magt og prestige: Per. Når der ikke sker alverden i cykelløbet kan du passende forsvinde ind i bogen, der foregår i Danmark omkring slutningen af 1800-tallet.
Det er en bog med masser af handling, når cykelløbet ikke leverer netop det. Og selvom den virker stor og uoverskuelig som Alpe d’Huez, er den faktisk ret medrivende og let at komme igennem. Så lad dig ikke snyde af volumen. Måske har du endda nogle sider tilbage i bogen til at dulme dine Tour-abstinenser, når løbet slutter.
Den kuperede etape
”Life is like Camino. Is ups and downs”, som en lommefilosofisk italiener sagde til mig på gebrokkent engelsk, da jeg gik på den spanske del af Caminoen tilbage i 2012. Og det samme kan vel siges om de Tour-etaper, hvor flade strækninger afbrydes af kategori 4-, 3- og 2-stigninger.
Når helikopterens kamera filmer de pittoreske landskaber i Frankrig, er det let drømme sig væk på vandretur i det franske. Og netop her kommer Hanne Hjardemaals bog Caminoen i Frankrig som sendt fra le ciel, som man kalder himlen dernede. For vidste du, at pilgrimsvejen til Santiago de Compostella også går igennem Frankrig?
I bogen kan du læse om stier og oplevelser på den franske del af den berømte pilgrimsvandring. I Frankrig slipper du også for det rend af turister, som findes på den spanske Camino, hvor det af og til kan føles som om, man står i fadølskøen til by night - med mennesker foran og bagud, så langt øjet rækker.
En ideel bog til den kuperede etape, hvor der ikke altid foregår så meget i løbet, men hvor man i stedet kan dagdrømme sig ned i de franske landskaber. Vandring, vin og sauce velouté. Hvabehar?
Mange ryttere sætter et X ud for en etape, de gerne vil vinde. De ser frem imod etapen, og glæder sig til dagen kommer, hvor man kan komme ud og prøve lykken.
Det samme gør James Ramsay i Virginia Woolfs roman Til fyret. James, der er hr. og fru Ramsays yngste søn, drømmer om at tage på tur ud til... ja, fyret. Familien bor på øen Skye i Skotland, og i flere dage håber James at komme på tur ud til fyret, de kan se på en lille ø ude i havet.
I romanen væves flere skæbner sammen, og det afdæmpede drama behandler alt fra Første Verdenskrig, kvindefrigørelse, faderkomplekser, kunstnerdrømme og meget mere. Det er en meget velskrevet bog, som tager dig med rundt i det følelsesmæssige landskab.
Bjergetapen
På Tourens bjergetaper bliver løbet som oftest afgjort. Derfor er det måske rart at have en bog, man hurtigt kan lægge fra sig, når løbet folder sig ud. Eller hvor hele handlingen ikke går tabt, hvis man misser en linje eller to, mens øjnene flakker mellem bog og skærm.
Og drømmer du om en bog, som samtidig giver dig en rigtig lækker feel good-stemning i maven, og som oser af sommer, sol og duft af kaprifol’?
Så er Jenny Colgans bogserie om bageriet på strandpromenaden perfekt! Serien indledes med bogen Det lille bageri på strandpromenaden, der foregår på en engelsk tidevandsø. Det er skøn sommerlæsning, der er let at samle op, når du for en stund har fortabt dig i cykelløbets dramatik og skal tilbage til bogen.
Nogle menneskers liv er som et bjerg, der skal bestiges. Hver eneste dag. Sådan et menneske er Shuggie Bain. Han bliver født i Glasgow af en mor, der kæmper med et alkoholmisbrug. Og en far, der ikke rigtig gider ham. Han vokser op i Thatchers Storbritannien, hvor arbejderklassen må kæmpe sig gennem hverdagen, og hvor vold og trusler udgør livets evige modvind.
Midt i alt dette tvinges Shuggie til at blive voksen i en fart for at få hjemmet til at hænge sammen.
Pludselig virker turen op ad Col du Galibier med mælkesyre i hele kroppen ikke så slem. Det er trods alt kun en dag. Og bagefter er der massage. Og kulhydrater ad libitum.
Enkeltstarten
Den ensomme kamp mod sig selv og mod verden. Alene i en lille boble, hvor man skal finde sit eget tempo og sin egen rytme. Det er en enkeltstart. Men det er også Doppler.
Dopper bor i Oslo og har fået nok af at være en del af samfundet. Han vil ikke mere. Derfor flytter han ud i skoven, hvor han forsøger at gøre op med alt det, samfundet har forlangt af ham: at han skal være kompetent. Ude i skoven skaber han sine egne regler og starter forfra.
Romanen er en sort komedie om at gøre oprør, finde sine egne værdier og at finde harmoni med sig selv og naturen. Og pudsigt nok er det et styrt på cyklen, der sætter alt dette i gang i Doppler.
Er du en af dem, der savner Jørgen Leths stemme hver gang, der er cykelløb i fjernsynet? Så har biblioteket den helt rigtige bog til dig. Når man læser bogen Netop gentagelsen er det smukke, kan man høre Jørgen Leths stemme i sit hoved.
Og ikke nok med det: du får Rolf Sørensen med i købet! I samtalebogen taler Jørgen og Rolf om cykelsporten, og om hvad der gør den til noget helt særligt. Jørgens smukke udlægninger og observationer krydres med Rolfs anekdoter om tiden som rytter.
Så mens rytter efter rytter bliver sendt afsted ud på ruten, i hvad der ligner en evig gentagelse, kan du jo passende sætte dig til rette i sofaen med Jørgen og Rolf. Og Fausto Coppi, Bartali, Merckx, Schleck, Contador og alle de andre legender, der cykler med ned ad Mindernes Allé i bogen.