Voksne

En guide til: Klimalitteratur & økokritik

Bekymringerne over klimaet og klimakrisen har også fundet sin vej ind i skønlitteraturen i en genre vi på dansk kalder klimalitteratur eller økokritisk litteratur. Her kan du læse mere om genrens kendetegn.

Af Anne Cecilie Holk Pedersen

Tags

klima økokritik Inspiration

Hvad er "den antropocæne tidsalder"?

Icon Description

Den økokritiske genre i litteraturen kan ses som en reaktion på den såkaldte 'antropocæne tidsalder' (anthropos betyder menneske på græsk). Ifølge flere geologer og klimaeksperter er vi nu trådt ind i en den nye tidsalder. Det som kendetegner den er, at menneskets påvirkning på kloden er så voldsom, at det kommer til at påvirke planeten i mange år frem.

Er du nysgerrig på klimafiktion, kan du klikke her og læse mere i denne artikel på Videnskab.dk.

Er du nysgerrig på økokritik inden for litteraturkritik, kan du klikke her og læse mere her.

Økokritik – hvad er det nu lige det er?

Økokritik er navnet på en litteraturkritisk retning, der undersøger hvilken naturforståelse en bog giver udtryk for. Den startede i USA i 1970’erne, men vandt først rigtigt frem i 1990’erne. Med de mange skønlitterære udgivelser, der fokuserer på klimaet og klimakrisen, har denne litteraturteori igen vundet indpas.

Forskeren Timothy Clark beskriver økokritik som:

“en undersøgelse af forholdet mellem litteratur og det fysiske miljø, almindeligvis set ud fra den nuværende globale miljøkrise og dens revisionistiske udfordring i henhold til givne tænkemåder og praksis” (The Cambridge Introduction to Literature and the Environment 2012)

Nedenfor finder du et udvalg af klimalitteratur, som du kan låne på biblioteket.